Wat is de aanvangsindex van je huurcontract?

Wat is de aanvangsindex van je huurcontract?

Dat ene moment van het jaar is weer aangebroken: je mag de huur indexeren van je verhuurde woning. Je hebt de formule voor berekening van de huurindexering bij de hand, je brief template voor de indexering ligt al klaar… maar dan loop je vast wanneer je de eigenlijke cijfers moet invullen.

Formule huurindexering

We herhalen eerst kort de berekening van de huurindexatie in België. Daarna leggen we uit waar je de verschillende cijfers kan terugvinden voor een huurcontract. De formule luidt als volgt:

‍Basishuurprijs x nieuwe index (=gezondheidsindex) / aanvangsindex

Waar vind je de basishuurprijs?

Het eerste cijfer, de basishuurprijs, is eenvoudig. Daarvoor neem je de huurprijs die bepaald is in het huurcontract. Je neemt hier dus altijd hetzelfde bedrag. Wanneer de basishuur bijvoorbeeld 800 euro bedraagt en die vorig jaar al geïndexeerd is naar 825 euro, dan maak je de berekening van dit jaar nog steeds op basis van de originele 800 euro.

Waar vind je de nieuwe gezondheidsindex?

Vervolgens kijken we naar de nieuwe index. Dat cijfer is gebaseerd op de huidige gezondheidsindex en kan je terugvinden op de website van statbel. Bij het indexeren van de huur maak je altijd gebruik van het indexcijfers voorafgaand aan de maand waarin je indexeert. Indexeer je de huur bijvoorbeeld op 1 juli, dan neem je het cijfer van de maand juni. In 2022 is dat cijfer 121,02.

Let tot slot goed op welk deel van de tabel je afleest. De gezondheidsindex wordt namelijk soms teruggeschroefd naar het basisgetal 100. Dat gebeurde tot nu toe in 1996, 2004 en 2013. Is je huurcontract opgemaakt tussen 1996 en 2004, dan neem je het eerste deel van de tabel. Voor huurcontracten tussen 2004 en 2013 neem je het tweede deel. Tot slot kijk je voor huurcontracten die na 2013 zijn opgesteld in het laatste deel.

Waar vind je de nieuwe aanvangsindex?

Als laatste hebben we de aanvangsindex nog nodig. De aanvangsindex van je huurcontract is het cijfer van de gezondheidsindex van de maand vóór de inwerkingtreding. Dit laatste deel is erg belangrijk, vooral bij contracten die pas maanden na ondertekening daadwerkelijk ingaan. Wanneer het huurcontract bijvoorbeeld op 15 februari 2021 is ondertekend, maar pas in werking treedt op 1 juli 2021, dan neem je het indexcijfer van juni 2021. Dat cijfer was toen 111,31.

We vullen deze volledige formule even in: 800 x 121,02 / 111,31 = 869,79. Het enige cijfer dat je bijgevolg jaarlijks moet opzoeken en aanpassen om de berekening van de huurindexatie te maken, is de nieuwe gezondheidsindex.

Huurindexering automatisch berekenen

Wil je de indexering van de huur automatisch berekenen zodat je er geen tijd aan verliest? Dan kan SNDQ je daarbij helpen. Door eenmalig alle info van het huurcontract in te geven, kan onze software de indexering voor jou berekenen. Je kan daarnaast instellen dat de huur automatisch elk jaar geïndexeerd moet worden. Ook de communicatie naar de huurder wordt volledig automatisch georganiseerd, zodat jij nooit meer geld misloopt door een vergetelheid.

Klinkt dat interessant? Bekijk dan zeker de andere functies van SNDQ op de website en neem contact op voor meer informatie.

Een uniek aanbod

Krijg nu al toegang

Krijg toegang tot het nieuwste vastgoedbeheer platform en ontdek zelf het eenvoud.

Early access