Wat is een rentmeester?
Wat is een rentmeester?
Vastgoed wordt vaak gezien als een vorm van passief inkomen. Wanneer je echter zelf vastgoed beheert en verhuurt, kom je er snel achter dat het toch niet zo passief is. Kort samengevat, zorgt een rentmeester ervoor dat je zelf weinig tot geen tijd aan je vastgoed moet spenderen.
Is een rentmeester verplicht?
Naast de vragen “wat is een rentmeester?” en “wat doet een rentmeester?” wordt er wel eens gevraagd of een rentmeester verplicht is. Daarom verduidelijken we hier dat het niet verplicht is om een rentmeester te hebben voor je vastgoed. Afhankelijk van hoeveel vastgoed je hebt en hoeveel tijd je eraan kan/wil spenderen, kan je alles zelf onder controle houden.
Verschil rentmeester en syndicus
Eigenaars van een appartement vragen zich soms af wat het verschil is tussen een rentmeester en een syndicus. Het eerste verschil: in tegenstelling tot de rentmeester is de syndicus wel een wettelijke verplichting.
Eenvoudig uitgelegd, staat de syndicus in voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw, terwijl de rentmeester zich uitsluitend bezighoudt met jouw appartement. Dat wil ook zeggen dat een rentmeester niet al je verplichtingen en verantwoordelijkheden van mede-eigenaar kan overnemen. Je kan bijvoorbeeld niet je rentmeester in jouw plaats naar de jaarlijkse algemene vergadering van de vereniging van mede-eigendom sturen.
De rentmeester en syndicus hebben tot slot geen figuurlijk contactverbod. Als een huurder aan de rentmeester meldt dat het licht in de inkomhal niet meer werkt, mag die dit natuurlijk wel rechtstreeks aan de syndicus melden.
Wat doet een rentmeester?
Nu je weet wat een rentmeester is, overlopen we kort wat die voor jou kan doen. Dit wil niet zeggen dat elke rentmeester al deze taken zal doen. Er is geen minimaal takenpakket dat ingevuld zijn voordat iemand zichzelf een rentmeester mag noemen, dus bespreek dit altijd volledig.
Om te beginnen, verzorgt de rentmeester alle communicatie met huurders. Alle mails, sms’en en telefoontjes komen bij hen terecht zodat jij geen rechtstreeks contact hoeft te hebben met huurders.
Gewoonlijk neemt een huurder pas contact op bij problemen. Ook die problemen kan je doorschuiven naar de rentmeester. Is er een elektricien nodig? Dan regelt de rentmeester een elektricien. Natuurlijk zijn de kosten van die elektricien nog steeds voor jou als eigenaar.
Daarnaast kan de rentmeester terugkerende controles en certificaten opvolgen. Denk bijvoorbeeld aan de vernieuwing van het EPC-certificaat of de installatie van nieuwe rookmelders in Brussel.
De rentmeester is vervolgens verantwoordelijke voor alle financiën, zowel inkomsten als uitgaven. In dit geval kunnen huurgelden een tussenstap maken op de rekening van de rentmeester. Dit is bijvoorbeeld handig zodat die de huurder kan contacteren bij laattijdige betalingen. Ook de jaarlijkse indexering gebeurt door de rentmeester.
Tot slot verzorgt de rentmeester alles dat komt kijken bij de zoektocht naar nieuwe huurders, inclusief het vertrek van de huidige huurders. Dit kan het volledige proces zijn, van het plaatsen van een zoekertje en bezoekmomenten organiseren tot de plaatsbeschrijving en ondertekening van het huurcontract.
Hoeveel kost een rentmeester: tarieven
De kost van een rentmeester is bijna altijd gebaseerd op de huurprijs van je woning en hangt af van het takenpakket. Er wordt gewoonlijk maandelijks een percentage van de huur ingehouden als loon van de rentmeester.
Dat vaste percentage kan variëren tussen ongeveer 5% en 15%. Het gemiddelde tarief zit ergens rond de 7,5%. Omdat dit percentage gebaseerd is op de huur, rekenen de meeste rentmeesters ook geen kosten aan als de woning leegstaat.
Daarentegen zijn er vaak wel extra kosten wanneer er nieuwe huurders zijn. Logisch, want er komt heel wat kijken bij een huuroverdracht. Denk aan de sleuteloverdracht, plaatsbeschrijving, opmaak van het huurcontract, vestiging van de waarborg…
Daarnaast hebben sommige rentmeesters verschillende tarieven afhankelijk van hun takenpakket. Ga je bijvoorbeeld liever zelf op zoek naar nieuwe huurders, dan kan je soms kosten uitsparen. Hou er wel rekening dat niet elke rentmeester op deze manier werkt en dat sommigen alleen een volledig pakket aanbieden.
Heb je een rentmeester nodig?
We sluiten af met de vraag die je jezelf misschien stelt op dit punt: “heb ik een rentmeester nodig?” Iedereen wil natuurlijk geld verdienen aan hun vastgoed zonder er veel tijd aan te spenderen, maar niet iedereen wil maandelijks een deel van de huur afgeven. Sommigen vinden het ook moeilijk om hun kostbare vastgoed volledig toe te vertrouwen aan een ander.
Daarom kan SNDQ een goede tussenoplossing zijn. Het platform kan een heleboel taken voor jou automatiseren. Denk aan de huurindexatie, het opvolgen van onderhoud, huurgeld, administratie… De prijs van SNDQ is een fractie van de prijs van een rentmeester, waardoor jij er meer aan overhoudt.
Ben jij klaar om van je vastgoed een passief inkomen te maken en toch zelf de touwtjes in handen te houden? Probeer SNDQ dan 14 dagen gratis!